بعضی افراد چندان تمایلی به لبخند زدن، خندیدن و نمایان کردن لثه و دندان های خود ندارند زیرا وقتی می خندند بیشتر لثه های خود را نمایان می سازند تا دندانهایشان را. در چنین افرادی بافت لثه بزرگتر از دندان ها است و نسبت دندان به لثه خیلی کوچکتر است. علم دندانپزشكى قادر است با تصحيح اشكالات موجود در دهان و دندان كمك شايانى در رفع این مشکل به افراد كند. چنین معظلی در دندانپزشکی لبخند لثه ای نام دارد که از عوامل نداشتن لبخند زیبا است. دکتر رزیتا پورکیان بهترین دندانپزشک زیبایی خانم در تهران در این مقاله قصد دارند در رابطه با راه های درمان لبخند های لثه ای و اینکه به چه دلیل به وجود می اید مطالبی را ارائه دهند که به شما در تصمیم گیری نهایی کمک می کند.

 

لبخند لثه ای

درمان لبخند لثه نما

اولین قدم در درمان لبخند لثه نما مراجعه به دندانپزشک زیبایی و یا جراح لثه است. بعد از یک معاینه چند دقیقه ای روش درمان که معمولا برداشتن یک یا دو میلی متر از لثه میباشد . اگر احساس شود که بعد از رادیوگرافی مشگل لثه ای ناشی از رشد اشتباه است ارتودنسی جهت درمان دندان ها بهترین راه است .
زمانى كه لبخند لثه ای شدید باشد با روش كورتاژ لثه قابل درمان نيست و نياز به روش های پیشرفته تری همچون افزايش طول تاج دندان و يا جراحى پايين آوردن لب دارد. در جراحى افزايش طول تاج به دليل دردناك بودن نياز به بى حسى موضعى است. در اين روش لثه كنار زده مى شود تا جراح بتواند با برداشتن لثه به ميزان مورد نياز و فرم دادن بخشى از بافت استخوان پايين دندان، مقدار بيشترى از طول دندان را نمايان سازد و به اين ترتيب مشكل لبخند لثه اى را برطرف كند.

زمانى كه لبخند های لثه اى حاصل حركت بيش از حد ماهيچه هاى لب بالايى بيمار هنگام خنده باشند،  يا مشكلات فك و اسكلت جمجمه دليل اصلى این مشکل باشد، بيشتر از روش پايين آوردن لب بالايى استفاده مى گردد. اين روش به نسبت جراحى فك نسبتا آسان است و توسط جراح دندانپزشك مجرب به سادگى مى تواند مشكل بيمار را رفع و لبخند زيباى وى را تضمين نمايد. روش پایین آوردن لب ،برای کاهش بالا رفتن لب هنگام خندیدن و در نتیجه کاهش ارتفاع لثه است که هنگام خندیدن نمایان می شود و این روش معمولا در مواردی استفاده می شود که ماهیچه های لب بالایی بیمار هنگام خنده ، بیش از حد حرکت می کند و لب را به سمت بالا می کشد و یا این که لبخند لثه ای بیمار بر اثر مشکلاتی اسکلتی و استخوان بندی اوست که موجب نمایان شدن سطح وسیعی از فک بالا هنگام خنده می شود.

با انجام این جراحی کوچک در هنگام خندیدن شخص، میزان بسیار کمتری از لثه نمایان است و این روش در مقایسه با انجام جراحی فک بسیار ساده و آسان است و به راحتی در مطب دندانپزشک قابل انجام است. داشتن تخصص و تبحر دندانپزشک زیبایی در اصلاح لبخند های لثه ای تاثیرگذار است زیرا این کار نیازمند دقت و تخصص خاصی است .

علت لبخند لثه نما

رویش غیر نرمال و غیر عادی دندانها بزرگترین فاکتور و دلیل این مشگل و نمایان شدن بیش از حد بافت لثه در دیده شدن زیادی ان در فک بالا میباشد. وقتی رویش دندان های بالا درست نباشد در واقع جند دندان جلو خود را کوچک تر نشان می دهند با اینکه از لحاظ اندازه ارتفاع مشگلی ندارند . یک دلیل دیگر هم عضله ماهیچه کنترل کننده لب بالا است که اگر زیادی قوی باشد بیش از حد لب را به بالا کشیده و دلیل دیگری برای نمایان شدن لثه زیادی موقع خندیدن می باشد. بهترین حالت ممکن این است که هنگام خندیدن کمی از لثه خود را مشخص کند که هم حالت دندان ها زیباتر باشد و هم لثه. این تعادل رابطه مستقیم به سایز دندان ها و موقعیت ان ها دارد و با تصحیح خط لبه لثه به سادگی درست میشود. راه هاى متفاوتى براى حل اين معضل موجود است از میان آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • بوتاکس
  • جراحى كورتاژ لثه
  • جراحى افزايش طول تاج دندان
  •  جراحى پايين آوردن لب بالا

دندانپزشك متخصص و مجرب پس از معاينه بيمار و تشخيص ميزان مشكلات لثه وى ، با در نظر گرفتن شكل فك و صورت و غيره، بهترین و موثر ترین روش برای درمان لبخند لثه ای را به بيمار خود پيشنهاد مى نمايد.

افزایش طول تاج دندان چگونه انجام می شود ؟

جراحی افزایش طول تاج دندان می‌ تواند به منظور درمان لبخند لثه‌ ای مورد استفاده قرار گیرد. این جراحی یکی از روش‌های محبوب برای درمان این مشکل بوده که برای کاهش بافت اضافی لثه اجرا شده که با تسطیح و تراز کردن لثه ، دندان ها کمتر نمایش داده می شوند.

در این پروسه ، پزشک معمولاً از یک چاقوی جراحی یا دستگاه لیزر استفاده می ‌کند تا بافت لثه را تحت جراحی کاهش داده و آن را تراز کند. این جراحی تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌ شود ؛ بنابراین برای بیمار راحت بوده و درد قابل توجهی ندارد . معمولاً زمان انجام آن از چند دقیقه تا نیم ساعت متغیر است و برای تعدادی از دندان‌ ها می‌ تواند انجام شود .

در برخی موارد این جراحی با روش پایین آوردن لب بالایی ترکیب می شود و می‌ تواند بهترین و مؤثرترین روش درمان لبخند لثه‌ ای باشد . به این ترتیب ، با کاهش بافت اضافی لثه و همچنین تنظیم لب بالایی ، لبخند شما جذاب‌ تر و مطلوب ‌تر خواهد شد و احتمالاً مشکل لبخند لثه‌ ای شما به طور قابل توجهی بهبود خواهد یافت .

تاثیر ارتودنسی در درمان لبخند لثه ای

در این روش ، از بریس‌های ارتودنسی استفاده می‌ شود که به دندان ‌ها متصل می‌ شوند و با فشار و تنش مداوم ، موقعیت دندان ‌ها را به مرور زمان تغییر می ‌دهند تا به یک موقعیت صحیح و زیبا برسند. این روش به منظور اصلاح لبخند لثه‌ ای نیز استفاده می‌ شود ؛ زیرا با تغییر موقعیت دندان‌ ها ، می ‌توان بافت اضافی لثه را از بین برد و لبخند زیباتری ایجاد کرد.

همچنین، در مواردی که مشکلات عمیق ‌تر و متعدد تری در ساختار دهان و دندان وجود دارد ، مثل انحرافات بزرگ و استخوانی، از عمل جراحی ارتوگناتیک (ترکیبی از ارتودنسی و جراحی فک) استفاده می‌شود . این عمل جراحی به منظور بالا بردن استخوان فک در جهتی اپیکال و درمان مشکلاتی از جمله لبخند لثه‌ ای مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

دلایل اصلی ایجاد لبخند لثه‌ ای 

  •  وقتی لب بالا نازک باشد، موجب کاهش پری لب و احتمال ابتلاء به لبخند لثه‌ نما را افزایش می‌ دهد.
  • اگر لب بالا پرتحرک و یا متمایل به حرکت بیش از معمول باشد، موجب بیشتر نمایان شدن دندان‌های لثه‌ای می‌شود.
  • زمانی که فک بالا درازتر از معمول باشد، حتی با تکان ناچیز لبخند به سمت بالا، احتمال لبخندی که لثه ها پیدا باشند افزایش پیدا خواهد کرد.
  • گونه های مختلفی از فرایند طبیعی رشد دندان ها وجود دارد که می توانند باعث کوتاه شدن طول دندان ها شوند. این امکان نیز وجود دارد که دندان ها با گذشت زمان تحلیل بروند به عنوان مثال افرادی که به دندان قروچه مبتلا هستند بیشتر به مشکل لبخند لثه نما دچار می شوند.

آیا Gingival smile جذاب است؟

یکی از متداول ترین سوالاتی که افراد از پزشک خود می پرسند این است که  آیا لبخندی که در آن لثه ها پیدا باشند زیبا و جذاب است؟ در پاسخ به این سوال باید بگویم در صورتی که در زمان لبخند زدن و خندیدن بیشتر از 4 میلی متر از لثه های شما نمایان شود شما به عارضه لبخند لثه نما دچار هستید. در صورتی که سن شما پایین تر از 12 سال باشد می توانید با انجام ارتودنسی نسبت به درمان و اصلاح آن اقدام نمایید اما در صورتی که سن شما بالاتر باشد نیاز است همراه با ارتودنسی از جراحی فک نیز استفاده کنید.

 

لبخند لثه ای

 

آیا  داشتن لبخند لثه نما مشکلی در کودکان عوارض دارد؟

داشتن لبخند لثه ای مشکلی حاد و جدی نمی باشد اما از آنجایی که داشتن لبخندی زیبا و جذاب بر روی اعتماد به نفس افراد به خصوص کودکان تاثیر می گذارد بهتر است تا قبل از 12 سالگی نسبت به درمان این عارضه اقدام نمایید. مراجعه کردن به یک متخصص ارتودنسی و دندانپزشکی خوب در تهران و ستارخان باعث می شود درمان را به طور اصولی انجام دهید و نتیجه بی نقص و عالی دریافت کنید. در برخی از موارد شدت این مشکل بسیار کم بوده و ممکن است با رشد کودک نحوه لبخند کودک نیز درمان شود اما اگر شدت لبخند ها لثه ای زیاد باشد بهتر است هر چه سریع تر به یک پزشک مجرب و متبحر در این زمینه مراجعه کرد و درمان را شروع کرد.