یکی از اشنا ترین روش های درمانی دندان های پوسیده و آسیب دیده که هر فردی در طول عمر خود برای یک بار هم که شده با آن برخورد می کند ، ترمیم دندان می باشد. ترمیم یا پر کردن دندان در مطب دکتر رزیتا پورکیان بهترین دندانپزشک زیبایی و ترمیمی خانم در ستارخان تهران با بهترین متریال و بالاترین کیفیت انجام می وشد. اگر شما دوست دارید تا درمان دندان پوسیده و خرابتان را به بهترین نحوه ممکن انجام دهید بهتر است بهتر دندانپزشک خوب و مجربی را برای اینکار انتخاب کنید.

ترمیم دندان

ترمیم دندان چیست ؟

شاید تاکنون برای شما پیش آمده است که با درد دندان روبه رو شوید. در برخی مواقع این درد با مصرف مسکن برطرف می شود، اما در برخی مواقع دیگر با هیچ یک از روش های خانگی بهبود پیدا نمی کند که در این زمان لازم است به یک دندانپزشک مجرب مراجعه کنید. پس از مراجعه، دندانپزشک دندان های شما را مورد بررسی قرار می دهد. ممکن است درد شما ناشی از وجود پوسیدگی در دندان ها باشد که باید هرچه سریع تر برای درمان اقدام کنید. انتخاب روش مناسب برای درمان به میزان پوسیدگی بستگی دارد. اگر این پوسیدگی سطحی باشد دندانپزشک به شما مسواک زدن با خمیردندان های حاوی فلوراید را پیشنهاد می کند تا از گسترش پوسیدگی جلوگیری شود. اما اگر این پوسیدگی موجب ایجاد حفره ای در دندان ها شده باشد باید از راه های ترمیم دندان همچون کامپوزیت یا آمالگام استفاده کنید.

روش های تشخیص پوسیدگی

دندانپزشک برای اینکه تشخیص دهد ایا دندان های شما پوسیده شده است یا نه و اینکه آیا نیاز به ترمیم و پر کردن دارد یا خیر از روش های متفاوتی استفاده می کند. در ادامه این مقاله به توضیح روش های تشخیص پوسیدگی دندان خواهیم پرداخت.

  • معاینه ظاهری دندان

طی پوسیده شدن دندان برخی از نقاط دندان تغییر رنگ خواهند داد ، اما همه تغییر رنگ ها به معنای پوسیده شدن دندان نمی باشد. از همین رو برای تشخیص منطقه آسیب دیده برای ترمیم دندان از یک وسیله فلزی نوک تیز به نام اکسپلورر بری پیدا کردن پوسیدگی استفاده می کند. مینای دندانی که سالم است سفت می باشد و فشار این ابزار فلزی را تحمل می کند. اما در صورتی که دندان پوسیده و خراب باشد مینای دندان نرم تر می باشد و این وسیله فلزی به آن می چسبد. فشار اوردن بیش از حد با این ابزار به دندان سالم می توان باعث آسیب دیدن آن شود. همچنین ممکن است باعث شود باکتری ها گسترش پیدا کنند و موجب خراب شدن دیگر دندان ها شود.

  • استفاده از رنگ های مخصوص

گاها ممکن است دندانپزشک مورد نظر شما برای تشخیص دندان اسیب دیده از رنگ های مخصوصی استفاده کند. این رنگ ها دارای ویژگی خاصی هستند که باعث می شود تنها به بخش های پوسیده دندان بچسبند.

  • تصویر برداری با اشعه ایکس

احتمال تشخیص نادرست در دو روش فوق وجود دارد از همین رو ممکن است دندانپزشک شما برای تشخیص دندان خراب برای شما تصویر برداری با اشعه ایکس را تجویز کند. تصاویری که با استفاده از این روش تهیه می شوند می توانند پوسیدگی که در مینا و کناره های دندان ، در جای که دندان ها به یک دیگر می رسند و همچنین عاج دندان که در قسمت زیرین مینای دندان وجود دارد را نشان دهد. این تصاویر برای تشخیص دندان آسیب دیده و موارد تشخیصی کوچک چندان دقیق نمی باشد. مواد پر کردن دندان یا ترمیم دندان که بر دندان ها قرار گرفته اند نیز باعث می شود در این نوع تصاویر پوسیدگی تشخیص داده نشود.

  • مشخص کردن پوسیدگی با فلورسانس لیزر

در این تکنیک تغییرات به وجود آمده بر اثر پوسیدگی مورد محاسبه و ارزیابی قرار می گیرد. این روش مخصوصا برای حفره ها و شکاف های سطوح دندان های بالایی آسیاب مناسب می باشد.

ترمیم دندان

آیا ترمیم دندان تنها برای درمان پوسیدگی است؟

پوسیدگی تنها دلیل برای پر کردن و ترمیم آن نمی باشد. از دیگر دلایلی که باعث می شود شما به ترمیم نیاز داشته باشید می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در صورتی که دندان شما شکسته یا ترک خورده باشد.
  • دندان های شما بر اثر دندان قروچه دچار ساییدگی و فرسودگی شده باشند.
  • چنانچه برای باز کردن خوراکی ها ، نوشیدنی ها و وسایل از دندان های خود استفاده می کنید.

چه زمانی نیاز به ترمیم دندان داریم؟

هر گاه دندان هایتان آسیب ببینند به گونه ای که آسیب آن برگشت ناپذیر نباشد باید آن را ترمیم و درمان کرد. برای ترمیم کردن آن ها به مواد خاص دندانپزشکی نیاز است تا سوراخ ها ، ترک ها و حفره های دندان را پر کند. در صورتی که نشانه های زیر را در خود احساس کردید بهتر است برای جلوگیری از شدت یافتن پوسیدگی و آسیب های وارده به دندان هایتان به یک دندانپزشک متبحر در ستارخان یا شهر محل زندگی خود مراجعه کنید.

  • گاهی دندانی که نیاز به ترمیم و درمان دارد علائمی مانند درد یا حساسیت به گرما و سرما ایجاد می کند. اما گاها نیز ممکن است هیچ نشانه ای با خود به همراه نداشته باشد و فرد بعد از گذشت مدت ها و آسیب دیدن سایر دندان ها متوجه پوسیده شدن و خراب شدن دندان خود شود.
  • در برخی از موارد تنها در معاینات دندان پزشکی می توان مشخص نمود که آیا دندان نیاز به ترمیم دندان دارد یا خیر.
  • زمانی که دندانتان دچار پوسیدگی یا کرم خوردگی شد نیاز است تا به دندانپزشک برای ترمیم مراجعه نمایید. کرم خوردگی یا پوسیدگی دندان به این معنی است که قسمت های بسیار زیادی از آن تخریب شده اند و از بین رفته اند. برای این که دوباره دندانتان به استحکام ، مقاومت ، زیبایی و عملکرد سابق خود باز گردد نیازز است تا بخش های آسیب دیده و از بین رفته با استفاده از تکنیک های مختلف باز سازی شوند که برای انجام این کار دندانپزشک ابتدا بخش پوسیده و کرم خورده را برداشته و سپس با استفاده از مواد ترمیم کننده قسمت آسیب دیده را درمان می کند.

مواد پرکردگی دندان

وقتی قسمتی از دندان پوسیده می شود لازم است ابتدا برداشته شود و سپس با مواد پرکردگی دندانی پر شود تا از پیشرفت پوسیدگی جلوگیری شود. مواد پرکردگی می تواند از جنس کامپوزیت یا مواد همرنگ دندان باشند یا از مواد آمالگام باشند.

  • مواد کامپوزیتی یا همرنگ دندانی :

این نوع مواد به رنگ دندان بوده ، امروزه برای پرکردگی دندانها به مراتب استفاده میشوند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی انواع محکمتری از این مواد ساخته می شوند که دارای استحکام مواد پرکردگی آمالگام بوده ، بدلیل همرنگ بودن با دندان ظاهر زیباتری نیز دارند و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.

  • پرکردن با آمالگام :

آمالگام در حقیقت ترکیبی از پودر چند فلز است که طی فرآیند هایی ترکیبی خمیری پیدا می کند. از این ماده برای ترمیم دندان ها توسط دندانپزشک ترمیمی استفاده می شود. آمالگام دندانی بیش از یک قرن است توسط دندانپزشکان مورد استفاده قرار می گیرد ، با سهولت بیشتری انجام می شود و درمقایسه با روش های دیگر ارزانتر هستند ولی از نظر ظاهری زیبا نیستند. اگر چه آمالگام دندانی همچنان یک ماده نگهدارنده ایمن و معمول است که از مواد جیوه استفاده می شود، کماکان نگرانی های زیادی وجود دارد. معایب آمالگام عبارتند از حساسیت کوتاه مدت به گرما یا سرما پس از پر کردن ، ظاهر نازیبا در مقایسه باسایر دندانها.

مزیت های استفاده از آمالگام

  • جزو بهترین مواد ترمیمی می باشد.
  • استفاده از آن برای دندانپزشک آسان تر از مواد دیگر است.
  • با استفاده از آمالگام امکان نفوذ هیچ نوع میکروبی وجود ندارد.
  • از استحکام بالایی برخوردار است.
  • ماده ای بی خطر است.
  • پر کردن دندان توسط آمالگام سریع تر از مواد دیگر است.
  • هزینه کمتری در مقایسه با دیگر مواد ترمیمی دارد.

ترمیم دندان با کامپوزیت

کامپوزیت ماده ای سفید رنگ می باشد که امروزه مورد استقبال بسیاری از دندانپزشکان قرار گرفته است. کامپوزیت جزو خدمات دندانپزشکی ترمیمی می باشد که موجب ترمیم دندان ها می گردد. برخی از افراد تصور می کنند که کامپوزیت دندان در مقایسه با دیگر مواد ترمیمی از استحکام کمی برخوردار است، در صورتی که اگر در انتخاب دندانپزشک دقت کنید وی از کامپوزیت های مرغوبی استفاده می کند تا پس از درمان مشکلی برای بیمار به وجود نیاید.

کامپوزیت دندان علاوه بر این که جزو خدمات دندانپزشکی ترمیمی به حساب می آید در دندانپزشکی زیبایی نیز کاربرد هایی دارد. مواردی چون : اصلاح ترک خوردگی دندان ها، ایجاد نظم در بین دندان ها، اصلاح تغییر رنگ دندان ها، افزایش طول دندان ها و غیره جزو ترمیم زیبایی دندان با کامپوزیت می باشد که امروزه در دندانپزشکی ها طرفداران بسیاری دارد.

مزیت های استفاده از کامپوزیت برای ترمیم

  • هم رنگ با دندان ها می باشد که این امر تاثیر مثبتی در زیبایی لبخند افراد می گذارد.
  • ترمیم دندان با کامپوزیت از دندان ها در برابر شکستگی محافظت می کند.
  • شکل دهی به این ماده ترمیمی بهتر و آسان تر از مواد دیگر است.
  • استفاده از کامپوزیت تاکنون آلرژی برای افراد به وجود نیاورده است.

انواع دیگر ترمیم دندان در غرب تهران

  • روکش دندان

در صورتی که دندان ها با اختلال مواجه شوند برای محافظت از آن ها از روکش دندان استفاده می شود. اغلب روکش های دندانی ، کلاه دندان نامگذاری می شوند زیرا به طور کامل دندان را تا خط لثه نمی پوشانند. معمولا با چند نوبت و با تکنیک های متفاوت دندانپزشکی روکش برای ترمیم دندان در غرب تهران قرار داده می شود. این متد با کوتاه کردن دندان و یا اغلب جراحی لثه انجام می شود.

  • بریج دندان

ترکیبی از چند تاج دندانی برای پوشاندن شکاف دندان های از دست رفته استفاده می شود که به دندان های سالم دو طرف شکاف و ایمپلنت های دندانی متصل می شود. این تکنیک نیز به چند جلسه درمانی نیاز دارد.

  • ایمپلنت دندانی

بهترین روش برای ترمیم دندان ، بازگرداندن عملکرد دندان به حالت دندان های طبیعی با ایمپلنت دندان می باشد. ایمپلنت دندان جایگزینی مناسب برای درمان ریشه دندان می باشد که تراز دندان و سلامت استخوان را حفظ می کند. ایمپلنت دندانی یک ، چند و یا تمام دندان هایی که در قوس دندانی قرار دارند را ترمیم می کند زیرا تاج ، پروتز و یا بریج دندان امکان ترمیم دارند.

  • اینله و آنله

نسبت به روکش دندان های کوچکتر و پر کردن دندان های برجسته از روش های اینله و آنله استفاده می شود. این تکنیک ها برای دندان های آسیب دیده ای به کار گرفته می شود که دارای روکش دندان کم و پرکرده بسیار باشد. البته کاربرد آن زمانی است که تاج دندان سالم باشد و آنله به بازسازی تاج آسیب دیده بتواند کمک کند.

  • باندینگ کامپوزیت

این روش برای ترمیم دندان جلویی است که شکسته باشد.به دلیل اینکه پر کردن دندان جلویی سخت است این روش برای بازسازی آن مورد استفاده قرار می گیرد. برای بازگرداندن زیبایی دندان شکسته جلو ، لایه به لایه کامپوزیت اعمال شده که بعد از سفت شدن کامپوزیت می توان نمای دندان را به اندازه و شکل دلخواه باز گرداند.