هنگامی که تاج یک دندان آسیب زیادی دیده باشد ، لازم است احیا شود. قسمت تاج دندان با روکش سفارشی ساخته شده در لابراتوار جایگزین شود. برای اینکار ابتدا قسمت تاج دندان آماده سازی می شود و پس از قالبگیری و ساختن مدل گچی از فک بیمار به لابراتوار ارسال می شود تا روكش ساخته شود. اگر دارای دندان های آسیب دیده یا شکسته هستید و قصد دارید از روکش دندان برای محافظت از آن ها و افزایش زیبایی چهره و لبخند خود استفاده کنید توصیه می کنیم این مقاله از سایت دکتر پورکیان را با دقت بخوانید. دکتر رزیتا پورکیان بهترین دندانپزشک خانم در ستارخان می باشند که می توانند برای روکش کردن دندان هایتان به ایشان مراجعه کنید.
انواع روکش ها
باید بدانید که روکش دندان ها می تواند در نوع تمام فلزی و سرامیکی انجام شود که در ادامه هر کدام از آن ها را بررسی می کنیم :
- روكش های تمام فلزی :
روكش های تمام فلزی از جنس فلز می باشند. امروزه بدلیل زیبا نبودن ظاهر این روكش ها ، مورد استفاده قرار نمی گیرند. نوع فلزی چینی آن نسبت به تمام سرامیکی هزینه کمتری دارند و نسبت به تمام فلزی زیباتر هستند. درصورت لب پر شدن چینی ، نمای فلزی نازیبایی در ناحیه لبه دندان دارند و در بعضی مواقع ، لبه فلزی آن ها در ناحیه نزدیک لثه دیده می شود. طبق گفته های دکتر پورکیان بهترین دندانپزشک زیبایی خانم در تهران و ستارخان روكش های زیرکونیا بهترین نوع هستند . در آن ها بـه جـای استفاده از فلز تیره از نوعی ماده سفید به نام زیرکونیوم استفاده شده است. روكش زیرکونیوم با خـاصیـت استحکـام روكش فلزی و زیبایـی نوع سـرامیکـی هستند. طـراحـی و سـاخـت آن ها بـا دقـت بالا انجام می شود. با مراقبت مناسب و رعایت بهداشت کافی ، یک تاج با کیفیت خوب می تواند چندین سال در دهان شما باقی بماند.
- روکش دندان تمام سرامیکی :
روكش های تمام سرامیکی به طور کامل از جنس چینی ساخته می شوند. این روکش ها ضعیف و شکننده هستند و تنها از نظر ظاهری زیباتر هستند.
مراحل روکش دندان
بعد از انتخاب نوع کراون دندان و مشورت های لازم دندان پزشک ، به انجام مراحل و پیاده سازی روکش دندان ها می رسیم:
• معاینه قبل از روکش دندان
دندانپزشک در این مرحله به کمک عکس های مربوط به ریشه دندان زیبا جو می تواند پوسیدگی ها ، عفونت دندان و یا در صورت نیاز به درمان ریشه را تشخیص و برای برطرف کردن هر گونه مشکل قبل از روکش آن ها اقدامات لازم را انجام دهد.
• مرحله آماده سازی دندان ها برای روکش دندان
قبل از قرار گیری روکش های دائمی بر روی دندان ها ، دندانپزشک اقدام به بی حسی کرده و شروع به تراشیدن دندان ها می کند ، چرا که انجام این مرحله بستگی به نوع انتخابی دندان فرد دارد و پس از تراشیدن دندان نوبت به قالب گیری به وسیله خمیر می رسد که به طور معمول نزدیک ترین رنگ به دندان اصلی در این مرحله انتخاب می شود. بعد از انجام مراحل ذکر شده روکش و قالب ها به لابراتوار فرستاده می شود و با گذشت 3 هفته آماده قرار گیری بر روی دندان ها می شود و در این مدت زمان دندانپزشک از روکش موقت برای دندان ها استفاده خواهد کرد.
• مرحله نهایی و چسباندن روکش دندان
در این مرحله که جلسه دوم کراون دندان محسوب می شود ، روکش های موقت برداشته می شود و پس از تایید رنگ و قرار گیری آن ها بر روی دندان ها داندانپزشک روکش های دائمی را بر روی دندان هایی که از قبل چسب مخصوص زده شده قرار می دهد.
مزایای انجام روکش دندان
در این بخش می خواهیم به مزایای پر شمار روکش دندان ها بپردازیم :
- روکش ها به حمایت از دندانی می پردازند که تا حد قابل توجهی پوسیدگی داشته و ممکن است از دست برود .
- مانند محافظی از آسیب مجدد به دندان ها جلوگیری می کند .
- روکش ها برای کاور کردن ایمپلنت های دندانی بسیار مناسب هستند .
- بهبود ظاهری دندانی که ظاهری مناسبی نداشته و به دلیل آسیب تغییر شکل یا رنگ داده است با روکش ها امکان پذیر است .
روکش دندان برای چه افرادی مناسب نیست؟
روکش دندان پروسه ای است که بهترین دندانپزشک غرب تهران برای ترمیم و محافظت از دندان هایی است که آسیب دیده و ممکن است تحت فشار وارده به فک ترک بردارند یا به طور کامل بشکنند. اما همیشه با روکش کردن نمی توان مشکل را برطرف کرد. اگر ترک دندان شما عمیق باشد و به ریشه رسیده باشد نمی توان برای آن کاری کرد و از این پروسه انتظار معجزه داشت. دندان هایی که ریشه های آن ها تحلیل رفته اند یا آسیب دیده اند ، غالبا با روکش دندان قابل ترمیم نمی باشند. در مواردی که پالپ که بخش مرکزی دندان است دچار عفونت باشد ، نمی توان این پروسه را انجام داد ، بلکه در ابتدا باید عصب کشی انجام شود. در هر صورت برای اینکه بدانید آیا این فرایند برای شما مناسب است یا خیر بهتر است به دندانپزشک انتخابی او مراجعه کنید. چرا که قبل از معاینه نمی توان نوع درمان را مشخص کرد.
درد و حساسیت بعد از روکش دندان ها
به طور معمول یک الی دو هفته بعد از انجام دادن روکش دندان ها احتمال ایجاد درد و حساسیت وجود خواهد داشت. توصیه می شود در این مدت زمان از خوردن غذاهای سفت و نوشیدنی های خیلی گرم و یا سرد پرهیز کنید. البته حساسیت و احساس درد بعد از روکش دندان ها امری طبیعی و موقتی است و همچنین برای کم شدن این حالت ها بعد از کراون دندان ها توصیه می شود از نخ دندان ، دهانشویه و مسواک استفاده کنید.
پوسیدگی زیر روکش دندان
یکی از مهم ترین نگرانی های بیماران این است که بعد از ترمیم دندان با روکش ، دندانشان دچار پوسیدگی شود . از همین رو دکتر پورکیان بهترین دندانپزشک متبحر در غرب تهران ، توصیه می کنند بیماران هر شش ماه یک بار یا دست کم سالی یک بار برای بررسی وضعیت دندان ها و انجام ترمیم های دندانی به دندانپزشک مراجعه کنند تا در صورت بروز مشکلی به موقع نسبت به درمان اقدام کرد. در مواردی که روکش ها کهنه و قدیمی شده اند یا بنا بر دلایل مختلفی بخش هایی از آن از دندان جدا شده است ، باکتری را به زیر روکش دندان نفوذ می کنند و در فضایی امن شروع به تکثیر می کنند. اگر به موقع متوجه این اتفاق نشوید ، دندان دچار پوسیدگی و کرم خوردگی می شود.
آیا سیاه شدن لثه دندان روکش شده طبیعی است ؟
سیاه شدن لثه در اطراف روکش دندان می تواند به دلایل مختلفی ربط داشته باشد که برخی از آن ها به شرح زیر است :
ممکن است دندان زیر آن ، سیاه شده باشد : اگر خود دندان اصلی زیر روکش سیاه شده باشد ، رنگ آن از زیر آن نمایان شده و باعث سیاه شدن لثه می شود. این موضوع به علت پوسیدگی دندان یا عفونت ایجاد می شود.
در صورتی که لبه روکش بالاتر از دندان قرار گرفته باشد : اگر لبه روکش به درستی با لثه تطابق نداشته و بالاتر از لثه قرار گیرد، ممکن است باعث تحریک و تغییر رنگ لثه شود. این عامل می تواند به ایجاد سایه ای تیره در اطراف لبه روکش منجر شود.
در صورتی که لبه فلزی روکش از زیر مشخص باشد : در برخی از آنها که از فلز ساخته شدهاند ، ممکن است لبه فلزی زیر روکش پورسلین مشخص شود. این اتفاق معمولاً زمانی رخ می دهد که لثه به مرور زمان تحلیل رفته و فلز زیر روکش نمایان شده که باعث ایجاد رنگ تیره در لثه می شود.
در صورتی که حجم زیاد روکش باعث خطای دید شود : اگر آن خیلی بزرگ یا ضخیم باشد ، ممکن است نور را به گونه ای بازتاب کند که لثه تیره تر به نظر برسد. این مشکل می تواند به دلیل طراحی نامناسب یا تکنیک های نصب نادرست باشد.
برای جلوگیری از این مشکلات ، مراجعه به دندان پزشک ماهر و با تجربه اهمیت دارد. ایشان می تواند روکش را با مهارت و به دقت نصب کرده و از مواد با کیفیت استفاده کند تا از تغییر رنگ لثه جلوگیری شود. اگر شما نیز با مشکل سیاه شدن لثه روبرو هستید ، هرچه سریعتر علت را شناسایی کرده و راه حل مناسبی را برای آن در نظر بگیرید.
نکاتی مهم در خصوص روکش کشیدن دندان که باید بدانید!!
- برای اطمینان از سلامت روکش های ساخته شده لازم است معاینه سالانه جهت بررسی صورت می گیرد .
- حد فاصل روکش ها و پلها را با استفاده از سوپر فلاس (نخ مخصوص روکش ) و پیرکس و براش ( مسواکبین دندانی ) تمیز کنید . این عمل باعث جلوگیری از تورم ، قرمزی ، خونریزی لثه و در کل بیمار شدن لثه می شود.
- در صورت لق شدن روکش دندان ، برای چسباندن مجدد آن در اولین فرصت به بهترین دنداپزشک غرب تهران که خود انتخاب کرده اید ، مراجعه کنید.
- عدم چسباندن روکشها منجر به پوسیده شدن نسج باقیمانده زیر آن می شود.
- در روکش های فلزی – سرامیکی ، روکش در نزدیکی لثه یک لبه فلزی دارد که برای جلوگیری از گیر غذایی و سلامت لثه می باشد که باعث نمای تیرهلبه لثه میشود. در بسیری از بیماران وجود این مساله خشنود کننده نیست که می توان با ساخت روکش هایی از جنس ( زیرکونیا ) این مساله را برطرف کرد.
- روکش نیز مانندهر محصول دیگری عمر معینی دارد . بررسی سالیانه جهت اطمینان از بروز مشکل ودر صورت نیاز تعویض آن ضروری است.
چه عواملی بر ماندگاری روکش های دندان تاثیر گذارند ؟
قبل از بررسی عوامل تاثیر گذار در بالا بردن ماندگاری روکش دندان باید اظهار کنیم رعایت بهداشت دهان آن چنان پر اهمیت است که همه افراد باید در انجام آن کوشا باشند . در حقیقت مراجعه کنندگانی که در انجام مسواک و نخ دندان کوتاهی نمی کنند تا سالهای سال از مزیت انجام این پروسه بهره می برند . از همین رو تجربه نشان داده است که ماندگاری روکش ها از 5 تا 15 سال با رعایت فاکتور های گفته شده متغیر می باشد. اما بهداشت دهان چگونه می تواند منجر به ماندگاری روکش دندان می شود ؟ بدون شک سلامت دندان و استخوان هایی که بر روی آن ها جایگذاری می شود ، بسیار مهم است و هرگونه آسیب یا بیماری در دندان مورد نظر ، می تواند باعث شل شدن و افتادگی روکش ها شود . مسواک زدن نیز می تواند سلامت دندان ها را تضمین کرده و از پوسیدگی ها احتمالی در آن جلوگیری کند . از دیگر عوامل موثر می توانیم به :
- جنس دندان های مراجعه کننده
- بالا بودن کیفیت متریال مورد استفاده توسط دندان پزشک
- نوع تکنیک بکار برده شده برای قرار دادن روکش های دندان
سوالات متداول
-
انجام روکش دندان چه مدت طول می کشد؟
ساخته شدن روکش دندان در تهران ، ستارخان و دیگر مناطق کشور ممکن است 1 تا 2 هفته طول بکشد. در این مدت زمان یک روكش موقت روی دندان قرار می گیرد. معمولا گذاشتن روكش بعد از یک روش ترمیم عمیق مانند عصب کشی لازم است.
سلام وقتتون بخیر روکش دندون فلزی هم کار می کنید؟
بله
سلام می خواستم بدونم شما از روکش طلا هم استفاده می کنید؟
سلام می خواستم بدونم شما از روکش طلا هم استفاده می کنید؟